Sí, es pot

10 març
Els treballadors del Grup Zeta, al despatx de Recursos Humans de l'empresa.

Els treballadors del Grup Zeta, al despatx de Recursos Humans de l’empresa.

En ple procés de negociació entre la direcció del grup Zeta i el comitè d’empresa per l’amenaça d’una nova retallada de condicions laborals, els responsables de Recursos Humans de la firma van enviar per mail el passat 5 de març un breu comunicat en el que anunciaven que només pagarien el 50% de la propera paga extra. La resta, ho farien en els propers mesos i en dos terminis. Un fet que definien com a “molt excepcional”.

La reacció de la plantilla, reunida en assemblea uns minuts més tard, va ser la de facultar al comitè d’empresa a convocar mobilitzacions. Dit i fet. Tot just realitzada la votació, per unanimitat, a favor del comitè, la proposta va ser anar de seguida, tots i totes, al despatx del cap de Recusos Humans a demanar explicacions.

L’assemblea, doncs, es va desplaçar al despatx de Recursos Humans, i de forma sempre educada, es va traslladar al cap del departament, primer, i al director general, més tard, el rebuig frontal a la mesura, insòlita en 35 anys de l’empresa. Les companyes i els companys van retreure als directius que els problemes de tresoreria sempre es resolguin de la mateixa forma: castigant els drets laborals adquirits pels treballadors i treballadores. Es va demanar explicacions respecte al plantejament del comitè, sota el concepte “entre tots”. És a dir, que si s’ha de fer un esforç per tensions de tresoreria, que el facin primer la direcció i el propietari.

Uns dies més tard, hem rebut un nou correu de Recursos Humans en el que anuncia que ingressarem el 75% de la paga, entre el 15 i el 20 de març, i la resta entre el 15 i el 20 de juny. Novament, el comunicat és breu i evita contextualitzar una mesura tan extraordinària com aquesta, que afecta al sou dels treballadors. Però el canvi substancial consisteix a demsotrar que la mobilització ha aconseguit una certa millora respecte a la retallada inicial, qualificada pels treballadors d’inacceptable. De fet, en la concentració davant la direcció, el passat 5 de març, un dels missatges que es va traslladar va ser: “Sí es pot!“. És a dir, sí que es poden prendre mesures que no afectin sempre la plantilla; sí que es poden canviar les pretensions inicials; sí que hi ha marge per trobar fonts de finançament; sí que es pot fer que la direcció d’una empresa, enfrontada cara a cara amb la realitat dels treballadors, assumeixi que no pot actuar de forma unilateral. I més quan ja es parteix d’anys de retallades de sou i de reducció de plantilla.

Mentrestant, segueix vigent la reivindicació que si hi ha d’haver sacrificis davant el descens de vendes i publicitat, es prenguin “entre tots“. I en això, els treballadors i el comitè segueixen rebutjant qualsevol proposa que faci l’empresa i que no parteixi de la responsabilització, en primer lloc, dels que més tenen: el propietari i la cúpula directiva.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: